Ana içeriğe atla
22 Ocak 2011 tarihinde kuzey tarafından gönderildi

Zamanda yolculuk formüllere döküldü!

Zamanda yolculuk gerçek olur mu bilemeyiz ama bu haberde okuyacaklarınız kafanızı iyice karıştıracak.

Zamanda yolculuk yapmak, geriye dönüp pişmanlıkları gidermek ya da gelecekte ne olacağımıza dair bir şeyler öğrenmek her insanın zaman zaman hayalini kurduğu bir düşünce aslında. Avusturalya Queensland'deki Fizik Departmanı'ndan Jay Olsan ve Timothy Ralph yayınladıkları makaleyle, zamanda yolculuk olgusuna farklı bir açıdan baktılar.

Makalenin adı; "Kuantum boşluğundan zamansı dolaşıklık çıkarımı." Şimdiden "o neymiş öyle" dediğinizi duyar gibiyiz. İkili makalelerinde zaman içerisinde ışınlanmaktan bahsediyor ve bunu uzun işlemler ve denklemlerle açıklıyor.

Aslında burada açıklanması gereken terim; "dolaşıklık." Makaleyi hazırlayan ikili Einstein'in mekansızlık prensibini farklı bir şekilde ele alıyor. Mekansızlık prensibi özet olarak, kuantum teorisine bağlı olan atomların arasındaki mesafe ne olursa olsun birbirlerinden haberdar olduklarıdır. İkili bu bağlantıya düz bir uzaklık olarak değil de, zamansal bir uzaklık olarak yaklaşıyor.

Her şey birbiriyle ilişkili...

Şimdi yukarıdaki grafiğe baktığınızda, x ekseninin sağında ve solunda simetrik grafikler görüyorsunuz. Sol tarafın geçmiş sağ tarafın ise gelecek olduğunu ve her rengin geçmiş ve gelecek arasındaki pencereler düşünün.

"Dolaşıklık, bir tarafının simetrisinin bozulmasıyla tamamen yok olabilir. Dolaşıklık, x'in olduğu yerde en yüksek seviyede ve uzaklaştıkça kat edilmesi gereken mesafe de büyüyor." Bu şekilde zamanda yolculuğun teorik olarak gerçek olabileceği anlatılıyor ancak hem geçmiş hem de gelecekte birbirlerine benzer, simetrik noktalar olması gerekiyor.

Makaleden anlaşıldığı kadarıyla geçmiş ve gelecek arasında belirli bir simetriye ait olan bağlar var. Örneğin, geçmişte ayağınızı burktuğunuz anın şu anki zamana uzaklığına eş olan uzaklıktaki gelecekte ayağınızı burkabilir ya da incitebilirsiniz. Bu durumlar geçmiş ve gelecek arasındaki özel bağlantı noktalarını oluşturuyor. X noktasına en yakın yerlerde olan simetri ise, dün elinizi vurduğunuz zaman yarın oluşacak morluğun birbiriyle simetrik bağlantısı olarak görülebilir.

Tabii makalede bir buluştan ya da keşiften bahsedilmiyor ancak zamanda yolculuk konusuna yeni bir boyut geldiği kesin.

Yorumlar

öncelikle güzel paylaşım için teşekkürler Sn. kuzey

 

konuyu okudum ama hazmetmeden yorumuna girmek istemedim biraz kafam yoğun . simetriden bahsedilmiş...

Sadece şuna değinmek istiyorum tekrardan. konu ile çok fazla alakası olmayabilir ama geçmişe yolculuğun  ne

bugün nede gelecekte hatta kıyamete kadar  mümkün olmadığını biliyorum. geçmişi görmek bilmek farklı bir şeydir

yolculuk farklı.

 

saygılar.