Ana içeriğe atla
29 Mart 2012 tarihinde SENTOX tarafından gönderildi

Güneş Fırtınası

İngiltere’nin Manchester kentinde düzenlenen Ulusal Astronomi Toplantısı 2012’de sunulan fotoğraflarda, geçtiğimiz yıl yaşanan fırtınanın detaylı fotoğrafları sunuldu.

Gök bilimciler, dev güneş fırtınasının sıcaklığını 4,999 santigrat ile 1,999,999 santigrat derece arasında olduğunu belirtti.

Dev fırtına, sadece üç saat içinde Güneş’in yüzeyinden kıvrılarak tam 200 bin kilometre yükseliğe ulaştı. Bu mesafe, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin neredeyse yarısına denk geliyor.

Güneş’ten uzayın karanlığına kıvrılarak yayılan dev fırtınanın yaydığı gazların, saatte 300 bin kilometreye ulaştığı tespit edildi. Dünya’nın yüzeyindeki fırtınalar ise saatte ortalama 160 kilometre hıza ulaşıyor.

Gök bilimciler, bir Güneş fırtınasına ait en detaylı görüntüleri geçtiğimiz ay elde etti. NASA’nın SDO (Solar Dynamics Obervatory) uzay aracı, 7-8 Şubat günlerinde yaşanan güneş fırtınasını 30 saat boyunca gözlemlemişti. Bu fırtınanın, Eylül 2011’de yaşanan fırtınanın beşte biri kadar, yani Dünya’yı yutacak kadar büyük olduğu belirtildi.

Bilim dünyasının ‘coronal mass injection’, yani ‘taçküre kütle atımı’ olarak tanımladığı patlamalar, Güneş’in yüzeyinden uzaya çok yüksek sıcaklıkta gaz ve materyalin saçılmasına yol açıyor. Güneş’in manyetik alanlarının sarmalımsı hareketleri, bu patlamalarla oluşan fırtınalara DNA zincirlerine benzeyen şekli kazandırıyor.

NTV BİLİM / Alıntı

Şubat 7-8 2012 Güneş Fırtınası Videosu http://www.youtube.com/watch?v=qcsP4i4VrTA

Güneş Güneş fırtınası taçküre kütle atımı coronal mass injection