Ana içeriğe atla
28 Ocak 2011 tarihinde DogusOzgen tarafından gönderildi

Evrenin en yaşlı galaksisi keşfedildi

Gök bilimciler, Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, evrendeki en yaşlı galaksinin keşfedilmiş olabileceğini belirtti.

Hubble teleskopunun görüntülediği UDFj-39546824 adı verilen galaksinin, evrenin oluşmasını sağlayan “Büyük Patlama"nın ardından evrenin ilk evrelerinde ortaya çıkmış olabileceği düşünülüyor. 

Bilim insanları, Hubble teleskopunun yakaladığı ışığın, teleskopa ulaşması için 13.2 milyar yıl geçtiğini belirtti. UDFj-39546824 galaksisinin yaydığı ışığın teleskopa ulaştığı süreyi temsil eden bu rakam, söz konusu galaksinin Büyük Patlama’dan yaklaşık 480 milyon yıl sonra oluştuğuna işaret etti.

 

Keşfin yapıldığı evrenin uzak köşelerinde çok daha eski galaksilerin olabileceği ve bu galaksilerin Hubble’dan çok daha gelişmiş teleskoplar sayesinde bulunabileceği ifade edildi. 

California Üniversitesi’nden Garth Illingworth, “Yaptığımız keşiflerle, Büyük Patlama’dan sadece 200-300 milyon yıl sonra oluşmuş galaksileri bulmaya yaklaşıyoruz” dedi. 

Uzaydaki cisimlerden yayılan yıldız ışığının yaşını ölçen gök bilimciler, ışığın rengine bakarak kat ettiği mesafeyi ölçebiliyor. Bilim dünyasında “kırmızıya kayma” olarak bilinen olay, yıldız ışığı ne kadar mesafe kat ederse, renginin de o kadar kırmızıya yakın olması anlamına geliyor.

YAŞLI OLDUĞU KADAR KÜÇÜK

Hubble teleskopu, UDFj-39546824 galaksisini, 2009-2010 yıllarında 87 saat boyunca tarama yaparak buldu. Taramanın yapıldığı alanın, gökte ancak tırnak ucu kadar yer kapladığı belirtildi. Gök bilimciler, bugüne dek keşfedilen en eski galaksi için kaydedilen kırmızıya kayma oranının 8.6 olduğunu, UDFj-39546824 içinse bu oranın 10.3’ü bulduğuna dikkat çekti. 

Illingworth, “Bu sonucu teyit etmek için aylarca testler yaptık. Bu yüzden elimizdeki rakam konusunda kendimizden emin olduğumuzu söyleyebilirim” dedi. 

Her ne kadar evrenin en yaşlı galaksilerinden biri olsa da, UDFj-39546824 oldukça küçük bir galaksi. Öyle ki, büyüklüğü Güneş Sistemi’nin bulunduğu Samanyolu Galaksisi’nin sadece 100’de birine denk geliyor.

 

YAŞLI GALAKSİLER BELİRİYOR

Bilim insanları, Ekim ayından bu yana kırmızıya kayma oranları 8.3’ün üzerinde olan üç galaksi daha keşfedildiğini belirtti. İngiltere’nin Nature dergisinde yayımlanan keşif, Büyük Patlama’nın 480-650 milyon yıl sonrasında galaksilerin büyük değişimler gösterdiklerini ortaya koydu.

 

Bu 170 milyon yıllık aralıkta, evrendeki yıldız oluşumu 10 katına çıktı. Illingworth, “Evrenin yaşının sadece yüzde biri kadar olan bir sürede bu kadar yıldızın ortaya çıkması çok şaşırtıcı” yorumunu yaparken, yıldızların çoğalması, galaksi sayısının da artmasına yol açtı.

 

Tüm bu bilgilerden elde edilen bir diğer bulgu, bugüne kadar sırrı halen tam olarak çözülememiş olan ‘karanlık maddenin’ çekim gücüyle galaktik düzenin oluşmasını sağlaması.

 

 

 

 

Yorumlar