Ana içeriğe atla
20 Nisan 2010 tarihinde RA tarafından gönderildi

Bir daha geriye dönmeyecek astronotlar aranıyor

Dünya'nın uzay devi NASA uzak gezegenlere gidip bir daha geri dönemeyecek astronot arayışına girdi.

NASA’nın keşif sitemleri direktörü John Olson’a göre insanoğlu bu yüzyılın ortalarına kadar Mars’ı fethedecek. Yeni nesil astronotlarsa daha uzak gezegenlere yapılacak ve onlarca yıl sürecek yolculuklara çıkacaklar ve belki de tekrar Dünya’yı bir daha görmeyecekler.

“Ay’a tekrar döneceğiz ama bu sefer bayrak dikmek için değil” diyen Olson önümüzdeki dönemdeki yolculukları şöyle açıkladı:
“Mars’a gidecek bir sıçrama noktası olarak önce Ay’a gideceğiz. NASA’nın Mars dışında ilgilendiği diğer uzak hedefler arasında astreoidler ve Dünya’ya yakın diğer uzay cisimleri yer alıyor. Daha sonra da Güneş Sistemi içinde daha uzak yerlere gözümüzü dikeceğiz. ”

Olson’a göre dönüşü olmayacak bir uzay yolculuğu için gönüllü bulmak çok da zor olmayacak. Olson, “bu, geçmişte okyanusları aşan keşiflerin ya da Amerika Birleşik Devletleri’nde batıya giden öncülerin geri dönme umudu olmadan yeptıkları yolculuklardan farklı değil” diyor.

YOLCULUK ÇOK UZUN SÜRECEK

Bugünkü teknolojik imkanlar dahilinde Ay’dan Mars’a yapılacak bir yolculuk yaklaşık üç yıl sürecek. Yıldızlar hedeflendiğinde ise yolculuğun süresi insanoğlunun bugünkü sınırlarının çok ötesinde... Gezegenimize en yakın yıldız olan Alfa Centauri 4.37 ışık yılı ya da 4 trilyon kilometre uzaklıkta. Herşeyin ötesinde uzay aracının bu mesafeye gidecek yakıtı taşıması büyük bir sorun olacak.

FİZİĞE DE ETİĞE DE AYKIRI

Uzay yolculukları konusunda uzman olan fizikçi Robert Park’a göre en yakın yıldıza yapılacak bir yolculuk dahi fizik kurallarının ötesinde. “Star Trek’deki gibi ‘warp drive’ teknolojisine sahip değiliz” diyen Park’a göre uzun nesiller boyunca sürecek bir yolculuk, Dünya’yı hiç görmeden bir uzay gemisinde doğacak çocuklar nedeniyle etik sorunlar yaratacak.
Park’a göre uzaya gönderecek hesaplanamaz kaynakların, uzak gezegen ve yıldızları keşfedecek daha güçlü teleskoplar için harcanması daha doğru olacak.
Mayıs 1961’de zamanın ABD Başkanı John F. Kennedy’nin Ay’a insan gönderme fikri 7 yıl sonra 1.7 milyar dolar harcanarak yerine getirilmişti. Bu tarihi yıolculuğun 40’ıncı yıldönümünde NASA uzay yolcukularına olan ilgiyi canlandırmayı umuyor.

NASA GERİDE KALABİLİR

NASA, uzun uzay yolculukları planlıyorsa da diğer ülkeler ya da gelecekte uzay çalışmalarına girmesi beklenen özel şirketler bu konuda önceliği üstlenebilir. Bunun nedeni de NASA’nın hala Kennedy’nin Dünya dışına gönderilecek canlıların mutlaka geri getirilmesi direktiflerine uyma zorunluluğu.
Bugüne kadar 3’ü hazırlık testlerinde 14’ü de uçuş sırasında yaşanan kazalarda olmak üzere toplam 17 NASA astronotu yaşamını kaybetti.

ABD Mars NASA Amerika Güneş Sistemi astronot insan

Yorumlar

ılk etapta bu yolculuga astronotlar cıkacak. Bu bır tahmın. Daha buyuk gemıler yapıldıgında ıse secılmıs olan kısılarden bır grup astronotlarla bırlıkte yolculuk edecek. O zaman kımlerı sececekler nasıl bır egıtıme tabı tutulacaklar bılemıyorum. Bekleyıp gorecegız. Bende en az sızın kadar merak edıyorum. Bır ınsan ıcın bulunmaz bır fırsat olurdu. Amam ısın ucunda donus yok :(

 

Bir daha geriye dönmeyecek astronotlar aranıyor deyince  yakın zamanda national geographıc channel belgesel kanalında seyrettiğim galaksiler arası yolculuk yapan devasa gemileri ve bu yolculuğun bütün ayrıntılarını anlatan muhteşem belgeseli hatırladım.

Bu belgeselde bu konu bütün ayrıntıları ile anlatılmakta ve belli zamanlarda yine yayınlanmakta.Tavsiye ederim :)