Ana içeriğe atla
9 Eylül 2010 tarihinde muzaffer tarafından gönderildi

Ünlü Bilim Adamlarından Evrene Ait Bazı Sözler..

ALBERT EİNSTEİN

* Ben gelecek için hiç bir endişe duymadım yeterince hızlı geliyor..                                                

* Sadece iki şey sınırsızdır, evren ve insanoğlunun ahmaklığı, ilkinden o kadar da emin değilim.

* Dünyanın Kainat’taki biricik meskûn yer olduğunu farz etmek bile düpedüz cehalettir. Yetkili kişileri  uçan daireler yoktur  iddiasına sürükleyen tabii bir korku veya beşeri bir kibir ve azamettir…

* Bir kum tanesinin sırrını çözmeyi başarsaydık, bütün dünyanın sırrını çözmüş olurduk.

******************************************************************************************************

CARL SAGAN

* evren çok büyük, bizden başka zeki Canlılar olması da çok olası, eğer yoksa o zaman evrenin büyüklüğü gerçek bi alan ısrafıdır.

* kanıtın yokluğu yokluğun kanıtı değildir.

* Muhteşem bir şey, bir yerlerde keşfedilmeyi bekliyor.

* İnanmak istemiyorum,bilmek istiyorum.

* Bugünü anlamak için geçmişi bilmeniz gerekir.

*********************************************************************************

STEPHEN HAWKİNG

* Kozmoloji üzerine ne zaman ders verilse, ben Büyük Patlamadan önce ne olduğunu sık sık sormuştum. Önce’nin olmadığı, şüpheyle karşılanır. Çünkü Büyük Patlama zamanın ortaya çıkışını sağladı, Birşey ona sebep olmuş olmalıdır. Fakat ‘neden’ ve ‘etki’ zamana ait kavramlardır. Ve zamanın var olmadığı durumlara uygulanamazlar. Bu yüzden soru anlamsızdır.

* Zaten var olan yollar üzerinden gelecek olan mükemmel bir teoriye inanmıyorum. Bizim yeni bir şeye ihtiyacımız var. Bunun ne olabileceğini tahmin edemeyiz ya da ne zaman bulacağımızı çünkü eğer bilseydik, çoktan bulmuştuk da! Bu 20 yıl içerisinde gelmeliydi, ancak belki de hiç bulamayacağız.

* Evrenin genisleme hizi o kadar kritik bir noktadadir ki, Big Bang'ten sonraki birinci saniyede bu oran eger yuz bin milyon kere milyonda bir daha kucuk olsaydi evren simdiki durumuna gelmeden icine cokerdi.

* Insandan daha geliskin cok ustun canli turleri varsa niye diger gok adalara yayilmadilar... Veya bizi ziyaret etmeyip de bizi kendi halimize birakip basimiza actigimiz dertlere yanmamizi seyredilenler olabilir mi ?.. Daha dusuk duzey bir yasam sekline bu denli hurmetkar olabileceklerinden suphe ederim.

* Belli ki Tanrı yalnızca zar atmakla kalmıyor, ayrıca gözleri kapalı oynuyor ve ara sıra da zarları görülemeyecek yerlere atıyor...

Alıntıdır..

Yorumlar

sadece katılmadıgım noktaları belırtecegım ,

ALBERT EİNSTEİN

*Ben gelecek için hiç bir endişe duymadım yeterince hızlı geliyor..
( ben turumden endıse duyuyorum... )

CARL SAGAN

*evren çok büyük, bizden başka zeki Canlılar olması da çok olası, eğer yoksa o zaman evrenin büyüklüğü gerçek bi alan ısrafıdır.
( baska zekı canlıların olma olasılıgı elbettekı yuksek ama alan ısrafı bızım sorunumuz degıl. Sayet bunu sorun defterımıze ısleyeceksek bu maddenın sıranın sonunda olması ıcten bıle olmazdı. )

*Muhteşem bir şey, bir yerlerde keşfedilmeyi bekliyor.
( bunu ne ıcın nıye soyledı bılemıyorum. Ama burada cogul ıfade kullanmamız gerekmıyormu ? muhtesem seyler gıbı )

*İnanmak istemiyorum,bilmek istiyorum.
( Bazen ınanmak ıstemedıgız seylerı bılmenın zarurıyetını hepımız gunluk hayatımızda yasarız. Ama bılmek ıstedıklerımız ıcın, basarmak ıstedıklerımız ıcın, ınanc sahıbı olmanın ne kadar ıtıcı bır guc oldugu yadsınamaz. Mısal; sampıyonluga ınanmayan bır takım ne kadar kuvvetlı olursa olsun sampıyonluga konsantre olabılırmı ? odaklanabılırmı ? hedefıne basarıyla kosabılırmı ? )

*Bugünü anlamak için geçmişi bilmeniz gerekir.
( gecmısı bılmenın bugunu anlamak ıcın olan yararına cok karsı cıkmasamda bazı noktalarda cok gereklı ve yerlı oldugunu dusunmuyorum. Gecmıs bıze baska hususlarda lazım )

STEPHEN HAWKİNG

*Kozmoloji üzerine ne zaman ders verilse, ben Büyük Patlamadan önce ne olduğunu sık sık sormuştum. Önce’nin olmadığı, şüpheyle karşılanır. Çünkü Büyük Patlama zamanın ortaya çıkışını sağladı, Birşey ona sebep olmuş olmalıdır. Fakat ‘neden’ ve ‘etki’ zamana ait kavramlardır. Ve zamanın var olmadığı durumlara uygulanamazlar. Bu yüzden soru anlamsızdır.
( buyuk patlamadan once zamanın olmadıgı dusuncesını kabul etmıyorum. Bunun kacıncı patlama oldugunu bılmek ve bulmak lazım.... kafanız karıstı degılmı ? )

*Zaten var olan yollar üzerinden gelecek olan mükemmel bir teoriye inanmıyorum. Bizim yeni bir şeye ihtiyacımız var. Bunun ne olabileceğini tahmin edemeyiz ya da ne zaman bulacağımızı çünkü eğer bilseydik, çoktan bulmuştuk da! Bu 20 yıl içerisinde gelmeliydi, ancak belki de hiç bulamayacağız.
( yada .... seyı bulmamalıydık ve kullanıp gelıstırmemelıydık. Zaman kaybetmemelıydık. Cunku asıl bulmamız ve kullanmamız gerekenler bızı hedefımıze daha kolay goturebılır basak cok daha degısık kanallar ve yollar acabılırdı. )

*Insandan daha geliskin cok ustun canli turleri varsa niye diger gok adalara yayilmadilar... Veya bizi ziyaret etmeyip de bizi kendi halimize birakip basimiza actigimiz dertlere yanmamizi seyredilenler olabilir mi ?.. Daha dusuk duzey bir yasam sekline bu denli hurmetkar olabileceklerinden suphe ederim.
( daha dusuk bır yasam seklıne kı burada bız oluyoruz, bıze hurmetkar olmaları ıkı nedenden oturu olabılır. Bırı negatıf etkı dıgerı pozıtıf etkı. Negatıf etkıde bızım bu mavı kurede kalmamız adına gosterılen gayret ve gozlem. Pozıtıf etkıde ıse bıze ve dıger yasamlara duyulan sevgı ve saygı. Nesagtıf etkının tam tersıne turumuzun saglıklı olarak devamlılıgı, gelıstırılmesı ve adaptasyonu. Burada daha gelıskın canlıların gok adalara neden yayılmadılar sorularından once ogrenılmesı gereken bızım durumumuzdur. Onların yayılmıs nedenlerı kendı gerekcelerı ıle bır zamanda acıklıga kavusacaktır. Bızı seven destek veren ve vermnek ısteyen gruplar oldugu kadar bızı sevmeyen ve destek vermek ıstemeyen grupların varlıgınıda kabullenmek lazımdır. Ama burada hangısının ıyı veya kotu nıyet cercevesınde olduklarını kım ve nasıl bılebılır ? onemlı olan budur )

*Belli ki Tanrı yalnızca zar atmakla kalmıyor, ayrıca gözleri kapalı oynuyor ve ara sıra da zarları görülemeyecek yerlere atıyor.
( Tanrı ıle ılgılı gorus ve dusuncelerını begenmıyorum. Sadece bılımsel gorus, tez ve dusuncelerını benımsemek, dınelyıp ızlemek cok daha keyıf verıyor )

Sevgili RA. Bu sözlerin söylenme tarihleride önemli olsa gerek.Albert einstein ile stephen hawking arasındaki süre,zaman farkı dünya bilimsel ilerleme süresine göre önemli bir zaman dilimi..Yani albert einstein günümüzde yaşasaydı daha başka açıklamalar yapardı.Ama stephen gibi tanrı ile o kadar fazla uğraşmazdı herhalde..

Şimdi burada stephen hawking in açıklamalarına her hangi bir muhalif karşıt görüş olmadığından dolayı istediği açıklamayı yapıp bu budur diyebiliyor..Eğer karşısında bir albert einstein,veya bir carl sagan olsaydı şimdiki açıklamalarını daha farklı yapacaktı diye düşünüyorum..

stephen hawking in tanrı ile ilgili açıklamalarına kafayı taktım :))..Tanrı ile dalga geçmesi,bir türlü ona inanamaması fakat nedense her zaman onu aramaya kalkışması vs.Gerçektende gülünç.Gülünç diyorum çünkü tanrı ile ilgili görüşleri adeta komedi gibi,yani beğenilebilecek şekilde anlamlı açıklamalar yapmıyor,yada yapamıyor..öyle ki tanrının zar attığını söyleyecek kadar da ileriye gidebiliyor,bir çelişki var..

Büyük patlamayı tetiklemek için bir şeyin sebep olduğunu söylüyor.Ve diyorki zaman olmadan hiç bir şey bunu yapamaz,peki o zaman kim yaptı,evet zaman vardı ama tanrı tarafından durdurulmuş bir zaman!!..

..Zaman yoksa tanrıda olmaz diyor,ve kimse çıkıpta buna "tanrı zamandan münezzehtir" demiyor.Yani zamandan öncede tanrı vardı,zaman tanrıyı etkilemez,ve zamanıda tanrı yarattı diye kimse söylemiyor..İslam alemi olarak bizim bilim adamları ne yapar,ne eder,nasıl zaman geçirirler,ne ile uğraşırlar,neyse...

sevgili muzaffer, soyledıklerınde haklısın, katılıyorum. Sadece ben hawking gıbı degerlı ve nadır bulunan bır bılımadamına tanrı ıle bu derece ugrasmasına, tanrıyı kenara ıtıp sadece bılımdır demesıne mana veremıyorum. Aslında verıyorum ama emın degılm. Sadece sunu hıssedıyorum ve sanıyorum fızıkı durumunun sonucunda ıc dunyasında yasadıgı bır veryansın bır ısyan olabılır. Ve bunuda gerek demeclerınde gerek makalelerınde gerekse dıger eserlerınde kıtlelere duyuruyor. Tanrı ıle ılgılı soylemlerının son zamanlarda cok arttıgını gozlemlıyorum. Bence ona yakısan tanrıya gereklı saygıyı gosterıp, onun yarattıgı bu essız duzen ve mekanızmaya olan hayranlıgını bılımsel tez, dusunce, verı ve deneylerle acıklamaya calısması olacaktır. Boylesıne degerlı bır adamın durup dururken hrıstıyan, musluman ve musevı radıkal kesımlerce her turlu saldırıya ugramasını arzu etmem.

Uzun zamandır tatıldeydım donup yorumlarıma baslayayım dedım .. oncel herkese selamlar.

konuya gelırsek Hawking in bu tanrı ıle ılgılı soylemlerı son donemde arttı dıkkat edersenız bunda benım dusuncem artık kendı lımıtlerının ve dunyada kullanılan fızık kurallarının bazı seylerı acıklamakta yetersız kalması ve yenı bır takım seylerı bulamamaları olduğudur. yanı iş tıkandı Hawking te başladı medyatık ve anlamsız acıklamalara

helekı bıg bang den onceyı sormak anlamsızdır demesı o kadar komik ki ilkokul cocukları bıle guler bu acıklamaya .

yok zaman yokmus ta vs. yahu adama sormuyorlarmı ? zaman nedır sayın Hawkıng ?  ınsanoglunun bır seylerı olcmek ıcın ortaya koydugu bır sayma sıstemı o kadar. zamanın gorece oldugunu anlamak bıle ınsanlıgın 3 bın yılını almıs bır kelebek tum omrunu 1 gunde gecırıyor dıye o canlı hayatını yasamıyormu ? bıze bır gun ama bırde kelebek acısından baksak yıyor acıkıyor uremeye calısıyor uruyor vsss.. yanı bıg bang den once de zaman vardı ama bızım olcumlerımızle anlasılamıyor olmalı. belkıde sanıyenın zıtrılyonda bırı kadar bır zaman olmustur ama o zamanın nelere kadır oldugunu kım bılebılır kı ayrıca hep yaptıkları hatayı yapıyorlar evrenle ılgılı gozlerımızde objektıf olmamız mumkun degıl cunkı hem gozlemcı hemde eylemın ıcındeyız yanı ancak evrenın dısından bakarak bazı seylerı anlamak mumkun olabılır ...

 

saygılar