Ana içeriğe atla
5 Ağustos 2012 tarihinde muzaffer tarafından gönderildi

‘Curiosity’ (Merak) Pazartesi Sabahı Mars'a İniyor..

 

NASA’nın ‘Curiosity’ (Merak) adı taşıyan bugüne kadarki en gelişmiş robot gezgini 9 aylık yolculuktan sonra pazartesi Kızıl Gezegen’e iniyor. Curiosity gezegende yaşam belirtileri arayacak.

 

-Plütonyumla çalışan jeneratörler 14 yıl ısı ve elektrik sağlayabiliyor. 
-Daha önceki Mars gezginlerine göre 10 kat daha ağır bilimsel yük taşıyor.  
-Yüzeyi süpürüp delebilecek.
-Organik bileşiklerin kesin tanımını yapabilecek. 
-Kayayı vuracak lazeri de var.
-Dünya ile Mars arasındaki engin mesafe nedeniyle 13 dakika gecikmeli veri iletecek.

Nefesler tutuldu

İnsanlık, pazartesi günü tarihi bir uzay keşfine ilk adımı atıyor. Geçen yıl Kasım ayında fırlatılan Curiosity, 9 ayda 560 milyon kilometrelik yol katetti. Curiosity’nin inişi çok hassas. Çünkü Mars atmosferinde “çok belirli” bir noktaya “tam isabet” ettirilmesi gerekiyor. Son olarak cumartesi rota değişikliği yapan California’daki mühendisler aracı belirlenen noktayı 1 kilometreden az bir mesafeye indiricek.

Sabah 07.31’de

“Mars Bilim Laboratuvarı” diye de bilinen Curiosity bugüne kadarki en gelişmiş Mars aracı. Mars’ın en derin noktalarından olan Gale Krateri’ndeki kayaları inceleyecek. Burada Kızıl Gezegen’in bir zamanlar mikrobik yaşamı desteklemiş olabileceğine dair işaretler aranacak. 2.5 milyar dolara mal olan aracın inişi 6 Ağustos Pazartesi Türkiye saati ile 07.31 olarak hesaplandı. Bu tamamen otomatik bir iniş olacak. 

Alıntı..

 

 

Yorumlar

Bir zamanlar mars'ta hayatın olduğunu tespit eder ise büyük bir zafer elde edilmiş olacak.Belki de sadece mikrobik yaşamın olduğu sonucuna varılacak.Daha başka sürprizler de olabilir.Bir zamanlar bu gezegenin yemyeşil bir yer olduğu sonucu da çıkabilir.Çalışmalarını yakından takip edeceğiz.

 

NASA’nın tasarladığı Curiosity (Merak) adlı robot Mars’a iniş yaptı. 

 

Küçük bir otomobil büyüklüğündeki robot Mars’ta 687 gün yani 1 Mars yılı geçirecek.

Mars’ta Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından şimdiye kadar üretilmiş en zeki gezegenler arası gezginci robot olan Curiosity (Merak), Mars gezegenine indi.Curiosity, Mars ile Dünya arasında, 14 dakikayı bulan sinyal ulaşma farkı nedeniyle Earthlings adlı bilgisayar yazılım şirketince geliştirilen yarım milyon bilgisayar kodunu izleyerek Mars'a inişini, dünyadan hiçbir yardım almadan kendi başına gerçekleştirdi.Curiosity Mars’ta yaşam olup olmadığını araştıracak.

En ilginç ve heyecan verici tarafıda Dünyadan yardım almadan inişi gerçekleştirmesi,bu süper birşey,bunun gerisi kimbilir nerelere kadar gider

 

Bundan sonraki adım büyük ihtimal ile insanlı gidiş üzerine yoğunlaşacak.Adamlara helal olsun.Nasıl bir beyinleri var,bu kadar organizasyonu nasıl tasarlayıp gerçeğe dönüştürüyorlar hayret.Birde bizim ülkemizdeki gündeme bakın.O dedi,o yaptı,o yapmadı lagara lugara...Ne zaman şu ülkenin gündeminde bilim konuşulacak acaba.Galiba hiç bir zaman...