Ana içeriğe atla
21 Haziran 2012 tarihinde T0L6A tarafından gönderildi

NASA'dan Korkutan Uyarı

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya'nın içinde bulunduğu Samanyolu galaksisine doğru gelen diğer bir galaksinin olduğunu ve çarpışmanın kaçınılmaz göründüğünü belirtti.                                                                                                                      

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya’nın içinde bulunduğu Samanyolu ile komşu Andromeda galaksilerinin (gökada) çarpışmalarının kaçınılmaz olduğunu, ancak bunun 4 milyar yıl sonra olacağını bildirdi.

ABD’nin Baltimore kentinde düzenlenen basın toplantısında, NASA’nın Uzay Teleskop Bilimi Enstitüsü’nden (STScI) astrofizikçi Roeland van der Marel, "Oluşturduğumuz model istatistik olarak Samanyolu ve Andromeda arasında kafa kafaya bir çarpışma olacağını gösteriyor" dedi.

Bilim insanları, çarpışma olacağı sonucuna, Hubble uzay teleskobuyla yapılan karmaşık gözlemlerle, Andromeda’nın hızı ve ilerlediği yönün ölçümlerini yaparak ulaştı.

M31 adıyla da anılan Andromeda, şu anda 2,5 milyon ışık yılı ötede bulunuyor, ancak Samanyolu’na doğru ilerliyor.

Bu yönelim galaksilerin birbirlerine uyguladığı karşılıklı çekim gücünün yanı sıra, Dünya’yı çevreleyen görünmez karanlık maddeden kaynaklanıyor.

STScI’dan Sangmo Tony Sohn de basın toplantısında yaptığı açıklamada, Andromeda ve komşusu Samanyolu’nun kaderi hakkinda bilim camiasının yaklaşık bir asırdır sürdürdüğü spekülasyonların ardından, sonunda birkaç milyar yıl sonra bu kozmik olayların gidişatıkonusunda açık bir fikir edindiklerini belirtti.

4 MİLYAR YIL SONRA 

Astrofizikçiler, bu senaryonun bir beyzbol maçında kendisine büyük bir hızla gelmekte olan topa bakan "vurucunun" rolüne benzediğini belirterek, Andromeda’nın galaksimize 2 bin kat hızla gelmesine rağmen, Samanyolu ile çarpışmasına daha 4 milyar yıl gerektiğinin altını çiziyorlar.

Ayrıca, Hubble’ın sağladığı veriler ışığında hazırlanan bilgisayar simülasyonlarına göre, iki galaksi arasındaki buluşmadan sonra bunların tamamen birleşmesi için iki milyar yıl daha gerekiyor.

Astronomlar, bu çarpışmadan eliptik biçimli tek bir galaksi ortaya çıkacağını söyleyerek, düz bir galaksi olan Samanyolu’nun bu çarpışmadan tamamen değişmiş çıkacağını kaydediyorlar.

Güneşin, galaksinin bir başka bölgesine gideceğini, ancak Dünya’nın ve Güneş Sisteminin tahrip olma tehlikesinin bulunmadığını belirten astronomlar, iki galaksi birbiriyle birleşse bile içindeki yıldızların birbirlerinden çok uzakta olduğunu, bu karşılaşma sırasında birbirleriyle çarpışmayacaklarını ifade ediyorlar.

Astronomlar, yıldızların, yeni galaksi merkezine göre, değişik yörüngeler bulmak üzere yer değiştireceklerini belirterek, simülasyonların, güneş sisteminin de büyük olasılıkla bugün bulunduğu duruma göre, galaksinin merkezinden çok daha uzağa gideceğini gösterdiğini kaydediyorlar.

Yorumlar

4 Milyar yıl sonra samanyolu galaksisinde bulunan dünyamızda hayat bir şekilde devam ediyor olsa da,bunun nasıl bir yaşam biçimi olabileceğini tahmin etmek çok zor.Dünyanın ne durumda olacağını hayal dahi edemeyiz.Acaba üzerinde canlı hayatı devam ediyor olacak mı.

Günümüz insanının yakın gelecekteki sonundan sonra,yani dünyanın kıyametinden sonra dünyada yeni bir hayat başlayacak mı,üzerinde yeni bir hayat başlayacak ise,nasıl bir düzen,nasıl bir akıllı tür yaşıyor olacak.Coğrafi şekil ve hayvan ve bitkilerın tür ve yapıları kısaca her şey nasıl ve ne şekilde olacak.Veya hiç bir canlının olmadığı tamamen insansız veya insansız ve hayvan ve bitkisiz bir gezegen mi olacak.

Kesinlikle dünyanın bir sonu olacak,fakat bu son,ya dünyadaki canlı hayatın sonu olacak,ya da dünyanın tamamen yok olması şeklinde olacak gibi.Eğer tamamen coğrafi anlamda yok oluş olmasa da,dört milyar yıl içinde dünyada ve diğer gezegenlerde insan gibi ve bildiğimiz canlılar gibi olmayan çok farklı türler mi meydana gelmiş olacak..

Yoksa bu galakside zaman içinde daha başka yaşama uygun gezegenler mı ortaya çıkacak.Tam bir muamma.Galaksi çarpışmasını daha doğrusu iç içe geçmelerini görmemiz zaten mümkün olmayacak ama sadece hayal etmekle yetinmek zorundayız.

Bu tür gökada çarpışmalarında çoğunlukla büyük olan gökada küçük olanı yutar.Andromeda bizden iki kat büyük bir gökada.Yani bizi içine alacak.Keşke bir *TARDİS im olsaydıda zamanda ileri gidip bu olayı görebilseydim:):):)

(*TARDİS:Doctor who dizisindeki,zaman makinesi ve uzay gemisidir.Aynı zamanda içi dışından büyük olup bir tür bitkidir ve Galifrey gezegeninde yetişir.Ayrıntılı bilgi için:http://tr.wikipedia.org/wiki/TARDIS:))