Ana içeriğe atla
10 Haziran 2012 tarihinde fishéyé tarafından gönderildi

Volkanda mikroplar bulundu

ABD’li bilim insanları, Güney Amerika’daki yanardağlarda yaptıkları araştırmalarda, en zor şartlar altında yaşayabilen mikroplar keşfetti. Mikropların, Mars gibi yaşama en olanaksız şartlara sahip bir gezegende bile yaşayabileceği ifade edildi.

Colorado-Boulder Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, Mars’taki şartlara uyum sağlayabilecek bakteri, mantar ve arke olarak bilinen basit organizmalar keşfedildiği belirtildi. Araştırma ekibinde yer alan Ryan Lynch, keşfettikleri bazı bakteri türlerinin henüz tanımlanmamış olduğuna dikkat çekti.

Lynch, buldukları mikropların, enerjiyi dönüştürmek için diğer mikroplara kıyasla daha farklı metodlar kullandıklarına dikkat çekti ve “2.5 milyon DNA diziliminin bulunduğu veri tabanındaki tüm mikroplara kıyasla en az yüzde 5 faklılıkları var” dedi.

Evrimsel biyoloji alanında uzman olan Steve Schmidt’in başını çektiği araştırma ekibi, Güney amerika’nın Atakama bölgesineki en uzun yanardağlarından toprak numuneleri topladı. Schmidt, “Bu bölgedeki toprak, besin değeri olarak o kadar yetersiz ki, topraktaki nitrojen seviyesi bile tespit edilebilen en düşük limitin altında” dedi. Schmidt ayrıca, “morötesi radyasyon seviyesi bu bölgelerde deniz seviyesinden çok yüksek olmayan çöllerdekinin en az iki katı” dedi.

NASIL HAYATTA KALDILAR?
Schmidt ve meslektaşları, keşfettikleri esrarengiz mikropların nasıl bu kadar ağır şartlarda hayatta kalabildiğini henüz tespit edemedi. Araştırma ekibi, gerçekleştirdikleri analizlerde mikropların fotosentez aracılığıyla enerji elde etmediklerini tespit etti.

Tersine, mikropların, bölgede var olan gazlardan karbon ve enerji elde ettikleri bir çeşit kimyasal tepkime sayesinde hayatta kaldıkları düşünülüyor. Mikropların karbon diokasit ve dimetil sülfit gibi gazlardan enerji elde ettikleri düşünülse de, bu gazların fazla enerji açığa çıkarmadığı belirtildi. Lynch buna rağmen, açığa çıkacak az miktardaki enerjinin yavaş bir gelişim sağlasa da uzun bir yaşam döngüsü sağlayabileceğini söyledi.

YAŞAMIN SINIRLARI ÇOK DAHA GENİŞ
Journal of Geophysical Research-Biogeosciences dergisinde yayımlanan araştırma hakkına konuşan Schmidt, “20 mikrop türünden daha az bir popülasyon bulmak bir mikrobiyolog için inanılmaz bir olay... Bu coğrafya çok kısıtlayıcı, yağmurla gelen minerallerin çoğu toprağa düşer düşmen ölüyor. Yaşamın ortaya çıkmasını engelleyecek çok büyük bir çevresel fikltre bulunuyor ama mikoplar hayatta kalmayı başarmış” dedi.

Schmidt, “Bir sonraki aşamada, laboratuvar analizleri gerçekleştirerek bu mikropların yaşama olanaksız olduğu düşündüğümüz şartlarda nasıl hayatta kaldığını anlamaya çalışacağız... Bu analizler, Dünya’daki yaşamın sınırlarını anlamak açısından bizlere yeni görüş açısı kazandıracak. Tanımadığımız yaşam türlerinin farklı metobolizmalarını, enerjiyi dönüştürmekteki bilinmeyen özelliklerini ortaya çıkarabiliriz” dedi.

ntvmsnbc

Yorumlar

Kaç çeşit yaşam kültürü oluşmuşun yanıtları daha aranıp duruyor bu yaşlı Dünyamızda.Bu yanıtlar bir taraftanda Diğer gezegenlerle yaşamla ilgili  paralel düşünceler oluşturmak için done olarak kullanılmak durumunda,Tabi bilimsel analizlerin labaratuar ortamındaki sonuçları ışığında.Bu konu için oluşturulmuş bir platform olduğuna göre,Amerika adeta yaşam izlerini ararken her yeri herşeyi didik didik ediyor,Beynimizin içindeki boşlukları doldurma adına baya bir gayretleri var.Bize gelince,Onların bu çalışmaları karşısında TV seyircisi gibiyiz..

Evet zor şartlarda yaşam oluşabildiğine dair daha önce bir kaç haber daha okumuştum sanırım, artık bunun farkına varmanın verdiği bir şok var bende çünkü herkes yaşamın mavi bilye gibi gezegenlerde oluşacağını düşünür böyle bir at gözlüğü takarak bir asır geçirdik ve bu tarz bir düşünceden kurtulmak kimileri için kolay olmayacak işte insanın nasıl kendi düşüncelerine ket vurabildiğini görün ve aşması oldukça zor...yanlışın var o çöl gezegende yaşam oluşamaz diyen sazan egoistler mi yoksa Kur'an'da sulak gezegen avına çıkan mı dersin yoksa bilmem ne mi dersin baya var bunlardan olan onlara oldu be : ) Neeeeeymiş çok bilmiş olmayacakmışsın : ) Su ve oksijen olan gezegenlerde sadec yaşaın var olabileceğini düşünüyoruz oysa zor şartlarda yşam olabilir belki çok şaşıracağımız türde zeki varlıklar evrilmiş olabilir neden olmasın?Hadi zekisi yoksa bile basiti kesin var : ) Öte yandan volkan çevrelerinin çok verimli topraklara sahip olduğunu falan duymuştum volkanların gerçketen yaşama elverişsiz olduğundan emin miyiz eğer gerçekten zor şartlarsa ve oralarda yaşam oluştuysa çok şaşırtıcı ki bilimsel bulgular bunu gösteriyor...