Ana içeriğe atla
2 Şubat 2011 tarihinde yasam formu tarafından gönderildi

Bilgisayar oyunu acıları dindiriyor

 

Bilgisayar oyunu acıları dindiriyor

ABD'de tedavi sırasında bir bilgisayar oyununun sanal gerçekliğine dalan yanık hastaları, acılarını daha az hissediyor.

Seattle kentindeki Washington Üniversitesi Harborview Yanık Merkezi'nde uygulanan tedavi yöntemi amacıyla geliştirilen üç boyutlu video oyunu yanık hastaları için acıdan kaçış olanağı sunuyor.

Sanal dünyaya tam anlamıyla dalabilmek için bir kask ve gürültü kesici kulaklıklar takan hastalar, ağrılı tedavi ile tüm görüntü ve sesleri kesmiş oluyorlar.

Profesör Hunter Hoffman and Profesör David Patterson tarafından geliştirilen "SnowWorld" adlı basit ve sıradan video oyunları gibi çok fazla konsantrasyon gerektirmeyen bilgisayar oyununda, hastalar, karadam, iglo, mamut ve penguenler gibi çeşitli objelere kartopu atıyorlar.

Penguen vurulduğunda donuyor, ikinci kez vurulduğunda patlıyor. Bunun gibi birçok aksiyon, hastanın başka birşey düşünmesini engelliyor ve acısını unutmasını sağlıyor.

Hastaların beyinlerinin sanal gerçekliğe girdikleri sırada, bazı bölgelerde beyin faaliyetinin yüzde 50 azalması dolayısıyla acı hissinin iyice azaldığını kaydeden araştırmacılar, bilgisayar oyunu için buz ve kar dünyasının özellikle seçildiğinin ve ateşin yanıklarını anımsatmamasının amaçlandığının altını çizdiler.

SnowWorld adlı tedavi amaçlı oyuna, aralarında New York, Hawai, Kopenhag ve Hollanda'dan birçok hastane ilgi gösteriyor.

 

 

Yorumlar

güzel paylaşım  teşekkürler ;

 

ayrıca bu normalde olan birşeydi ama kimse bunun üzerine düşünmemiş yada farkına varmamıştı..bir nevi oyun esnasında trans haline

geçiyorlar.dikkatleri tamamen başka bir noktaya odaklanıyor.

bunun ilerde ne gibi faydalar sağlayacağını merakla bekliyorum.yada ne şekilde geliştirileceğini.

çünkü bir hastaya 7/24 oyun oynatamazlar.

saygılar.

ayrıca  ;

 

burada dikkat edilmesi gereken konu konsatrasyon gibi geldi bana. çünkü filmlerde yada bazı uzak doğu belgesellerinde acıyı kontrol etme yada belli bir noktaya kanalize etme gibi öğretiler vardır. bunlar tabi uzun yıllar suren eğitimlerle elde edilen yetiler.

yukarıda ise ,oyun aslında bir araç.. insanın dikkatini verebileceği herhangi bir şey olabilir. ille de  oyun olacak diye bir kaide yok . çünkü her insan oyun oynamayı sevmeyebilir. önemli olana dikkatini ve konsantrasyonunu başka yere çekecek  bir obje yada olay olması..

örneğin ;  vücudnuzda herhangi bir yerinizi bıçakla kesmeye kalkarsanız hem o acıyı hemde korkuyu yaşarsınız ama , aynı olayı çok fazla heyecan yada korku yada adrenalin halinde  daha büyük bir deneyim yaşadığınızda, vucudunuzun herhangi bir yerine batacak bıçak yada cam , o esnada sizi etkilemeyecek yada çok az bir etki yapacaktır. bunları atlattıktan sonra , ne zamanki vücut fonksiyonlarınız normale döndü , işte ozaman vücütta normal olmayan değişiklikler , yani bıçak yada cam yarası vb.. ön plana çıkmaya başlayacak ve hissetmeye başlayacaksınız acı, korku ve endişe..

herşey algıda seçicilik ve algıyı yönlendirme ile alakalıdır diye düşünüyorum.

 

saygılar.

Sn azizku ;

 

kuvvetle muhtemel öyledir yada çocuktur. yoksa düşünsenize bizim ülkede gelmiş adam 50  60 yaşına . veriyorlar eline oyunu al oyna .:)) çok güzel fıkralar yaşanır bu durumlarda. :) "al bunu bana tavla getir" diyebilir bizimkiler :))

 

saygılar..