Ana içeriğe atla
8 Aralık 2010 tarihinde monanaza tarafından gönderildi

Ejder kalkışa hazır

Amerikan havacılık şirketi SpaceX'in uzaya gidip gelebilecek ilk özel teşebbüse ait uzay kapsülü yarın fırlatılacak.



Nasa'nın uzaya ulaşımını özel sektöre devretme programı çerçevesinde bugün yapılması planlanan ilk uçuş, Dragon kapsülünü yörüngeye taşıyacak Falcon 9 füzesindeki teknik arızadan ötürü yarına alındı.

SpaceX Başkanı Gwynne Shotwell yaptığı açıklamada, füzenin gövdesindeki bir kaynakta tespit edilen çatlak nedeniyle işlemin ertelendiğini belirterek, eğer füzenin hava deliğinin değiştirilmesi gerekirse fırlatmanın cuma gününe de sarkabileceğini kaydetti.

İlk gösteri uçuşunda astronot taşımayacak olan Dragon kapsülü, yörüngeye 7 kişi ve malzemeyi götürebilecek ve 4 veya 5 saat sonrasında Pasifik Okyanusu'na iniş yapabilecek.

 

 

 

Florida'daki Cape Canaveral uzay üssünden fırlatılacak olan kapsül, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) astronotlara ikmal sağlanmasında kullanılacak.

NASA'nın COTS 1 adlı programı çerçevesinde uzaya gönderilecek olan uzay aracı, uzaya gidecek ilk ticari kapsül olacak.

Deneme uçuşunu Haziran'da yapan Falcon 9 füzesi için yarınki uçuş, kapsülün taşınacağı gösteri amaçlı üç fırlatmadan ilki olacak. Bu üç seyahat, fırlatma sistemi ve kapsülün bir bütün içinde yörüngede çalışma, atmosfere geri dönme, iniş ve Pasifik Okyanusu'na iniş kapasitelerini göstermeyi amaçlıyor.

Nasa, COTS programı çerçevesinde, UUİ'ye 2016'ya kadaren az 20 ton malzeme taşıyabilecek 12 kapsül sağlaması için Aralık 2008'de SpaceX ile 1,6 milyar dolarlık bir sözleşme imzalamıştı. Nasa ayrıca, Orbital Space Corporation şirketine, ilk uçuşunu 2011'de yapacak Taruus 2 füzesiyle 8 fırlatma yapması için de sipariş vermiş ve bu alışverişin mali tutarı da 1,9 milyar doları bulmuştu. NASA'nın kendine ait üç mekiği ise, gelecek yıl servis dışı kalacak.

 

 

 

Yorumlar